26 mei 2015

Geneeskrachtig kruidentuintje


De zomer komt dichterbij, de bloemetjes beginnen te bloeien, ... En papa had besloten om kruiden de planten in de tuin. Ik ben grote fan van een eigen kruidentuintje en dus ging ik mee om de plantjes uit te kiezen. We zijn beperkt in plaats om de plantjes te plaatsen, waardoor ik het heel moeilijk had om een keuze te maken.Ik kon op de kaartjes al lezen dat de kruiden ook vaak een geneeskrachtige werking hadden en dit maakte me wel nieuwsgierig. En zo ging ik dus op zoek naar de, voor mij onbekende, krachten van kruiden uit onze tuin.

MuntGeneeskrachtige werking : Munt is goed bij verkoudheid, zo werkt de damp ervan goed bij een verstopte neus. Munt werkt tevens krampwerend en is goed tegen misselijkheid en migraine. Enkele blaadjes munt toevoegen aan het badwater werkt opwekkend en verfrissend.

Hoe te gebruiken : Je kan munt zowel gedroogd als vers gebruiken. Het kruid past goed in salades, soepen en sauzen. In desserten kan je munt combineren met chocolade. Een fijngesnipperd muntblaadje geeft een interessante smaak aan je mayonaises. Een blaadje munt diepgevroren in een ijsblokje versiert je zomers drankje feestelijk en geeft bovendien een frisse smaal. Munt valt niet goed te combineren met andere kruiden.


Dille


Geneeskrachtige werking : Dille helpt bij spijsverteringsproblemen en helpt bij winderigheid. Bovendien bevat dille veel vitamine C, waardoor het de opname van mineralen bevordert. De zaden, als thee gebruikt, hebben een licht kalmerende werking. Dillewater wordt gebruikt om onrustige baby's te kalmeren.

Hoe te gebruiken : Dille kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt als smaakmaker. De zaden kan men verwerken in marinades of thee. Maak een dillethee door drie gram dillezaad te weken in één kopje kokend water. Als je op dille kauwt, helpt het tegen een slechte adem.


TijmGeneeskrachtige werking : Tijm bestrijdt infecties en verhoogt de natuurlijke weerstand. Tijm is ook het beste ontsmettende kruid bij keelpijn, ontstoken tandvlees en wondinfecties.

Hoe te gebruiken : Pluk de tijm vlak voor de bloei en laat hem drogen op een koele, donkere plaats. Gedroogde tijm kan je makkelijk een jaar bewaren. Tijm kan je toevoegen aan soep of sauzen, maar je kan er ook thee van trekken.


Basilicum


Geneeskrachtige werking : Basilicum heeft een opwekkend effect en is gunstig voor de spijsvertering. Het maakt zware gerechten veter verteerbaar. Basilicum voorkomt krampen en misselijkheid. Het is eveneens ontstekingsremmend en vermindert stressmigraine. 

Hoe te gebruiken : Basilicum mag niet worden meegekookt en wordt best vers verwerkt. Gedroogde basilicum verliest vaak zijn specifieke aroma. 


Marjolein


Geneeskrachtige werking : Marjolein staat vooral bekend om zijn kalmerende werking, maar ook problemen die ontstaan door stress zoals spijsverteringsstoornissen, hyperventilatie, angsten en (sommige) zenuwpijnen zijn te verzachten met marjolein. 

Hoe te gebruiken : In de keuken is Marjolein het best vers te gebruiken op gerechten te kruiden, maar voor een geneeskrachtig effect kies je best voor een etherische olie. Die drie koffielepels van deze olie in je badwater en ga er een half uurtje in liggen. Je zal je snel ontspannen voelen. Een zachte massage met deze olie ontspant de spieren en bevordert een goede slaap. 


Koriander


Geneeskrachtige werking : Koriander werkt stimulerend en helpt bij spijsverteringsstoornissen. Het verminder krampen en winderigheid. Bovendien heeft et een anti-reumatische werking en helpt het dus bij gewrichtspijnen. 

Hoe te gebruiken : Koriander kan vers of gedroogd worden gebruikt. Vooral de zaden worden omwille van hun aromatische smaak veel als keuken-kruid gebruikt. Een kompres met geplette korianderzaadjes verlicht pijnlijke gewrichten. 

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten