24 december 2015

Boeken - De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Ransom Riggs - De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Als kind had Jacob al een speciale band met zijn opa Abraham. Die vertelde zijn kleinzoon bizarre verhalen over zijn jeugd in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Opa illustreerde zijn verhalen met oude, echt uitziende foto's. Jaren later komt de oude Abraham op een gewelddadige manier aan zijn eind. De inmiddels zestienjarige Jacob reist naar een afgelegen eiland voor de kust van Wales, waar hij de ruïne vindt van het tehuis waar zijn opa gewoond heeft. Als Jacob het huis verkent, blijkt dat de jeugdvrienden van Abraham meer dan bijzonder waren. Misschien was er wel een goede reden om hen in afzondering op het eiland te laten wonen. En misschien leven ze nog steeds... Wat volgt, is afwisselend wonderbaarlijk, aandoenlijk en huiveringwekkend. 

Bron: achterflap


Het is geen boek die ik zomaar zou uitkiezen om te lezen, maar de cover sprak me direct aan dus ik moest het boek wel meenemen.

Omschreven als een aanrader voor mensen die van onvoorspelbare verhalen houden, en inderdaad, ik moet dit beamen. Vaak zie ik al lang vooraf aankomen wat er dreigt te gebeuren of waar men naartoe wil maar in dit boek ben ik enkele keren aangenaam verrast. Ik had geen foute voorspellingen, ik had gewoon werkelijk geen idee wat er zat aan te komen. Voornamelijk door deze reden vond ik het heel moeilijk om het boek opzij te leggen.

Ik ben geen voorstander van boeken waarin zaken voorkomen die niet echt kunnen zijn. Bij zo'n verhalen heb ik het moeilijk om mijzelf helemaal in te leven. Maar hier had ik daar helemaal geen last van. De beschrijvingen van alles waren voor mij specifiek genoeg zodat ik me er ook daadwerkelijk iets kon bij voorstellen.

Een grote meerwaarde van dit boek zijn de foto's. Het volledige verhaal is gebaseerd en geschreven aan de hand van een verzameling authentieke foto's. De tekst is heel mooi afgestemd op de zwart-wit foto's waardoor het allemaal veel echter en geloofwaardiger wordt.

Tot het einde toe blijft het een spannend verhaal. De hoofdpersonage Jacob moet namelijk nog een heel grote beslissing maken die de rest van zijn leven zal beïnvloeden. Tot het einde kon ik niet voorspellen welke keuze hij nu uiteindelijk zou maken.

Ik geef dit boek een 4/5


2 opmerkingen:

 1. Ik ben halfweg afgehaakt... maar ook aangesproken door de cover :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog aan het twijfelen of ik het vervolg ga lezen of niet... Waarom ben je afgehaakt?

   Ik heb mezelf een jaar geleden voorgenomen dat elk boek waar ik in begin, ik ook moet uitlezen. En echt waar, ik ben blij dat ik die beslissing gemaakt heb :D. Al vele leuke wendingen gehad bij verhalen waardoor ik het boek toch nog leuk vond.

   Verwijderen